Ahilik, Arapça “kardeşim” anlamına gelen “ahi” kelimesinden veya onun, Divan- ı Lügat’i – Türk’te geçen ve “cömert, eli açık “ anlamındaki “akı” kelimesinden türetilmiştir.
Ahiliğin temellerini teşkil eden fütüvvetnameler ise dini, tasavvufi temelleri olan fedakârlık, iyilik, insan severlik, hoşgörü, nefsine söz geçirme gibi erdemlerle örtüşmektedir. Ahi Evran Veli'yi ve Ahiliği anlama amacıyla Kırşehir merkezli 81 ilde kutlanan Ahilik Haftası, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi için de ayrı bir önem arz ediyor. Bu nedenle Üniversitemiz, Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi ‘’Ahilik Haftası - Genç Ahiler Buluşuyor’’ projesi kapsamında 81 ilden gelen gençleri merkezimizde ağırladı. KAEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ve Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Hazırbulan gençleri merkezin faaliyetleri ve Ahilikle ilgili bilgilendirdi.
Ahiliğin Sistematiği Adalet Üzerine
Prof. Dr. Hüseyin Şimşek gençlere verdiği bilgilerde Ahiliğin 800 yıl önce kurumsallaşan bir yapı olduğunu dile getirerek şunları söyledi: ‘’Ahilik fütüvvet öğretisini sistem haline getirdi, sosyal hayatı düzenledi, eğitimde ve ticarette hep öncü sistem oldu. Bunları genel mana da adaletli olma sistematiği içinde düzenledi. Günümüzün de ihtiyacı olan iş başında eğitimi, yaparak yaşayarak öğretmeyi, esnafın kaliteli mal üretmesini sağladı’’ ifadelerini kullandı.
Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi ‘’Ahiliği’’ Öğrencilere ve Halka Anlatacak
Hacıbey Konağında faaliyetlerine devam eden merkezde ağırlanan gençlere Ahiliğin detayları anlatıldı. Merkez Müdürü Dr. Hazırbulan gençlere yaptığı açıklamada, Kırşehir’in Ahiliğin merkezi olduğuna dikkat çekerek ‘’Konya'da Mevlana, Hacıbektaş'ta Hacı Bektaş Veli, burada da Ahi Evran Veli Anadolu'daki üç önemli değerdir. Ahi Evran'ı Mevlana'dan veya Hacı Bektaş Veli'den ayıran en önemli unsur, Ahiliği felsefi, siyasi ve ekonomik yapıya büründürmek suretiyle toplumun tamamına yayması ve bunun Anadolu'nun etrafında yaygınlaşmasını sağlamasıdır. Ayrıca sistem kalite standartlarına uygun üretim yapılmasını her zaman teşvik etmiştir’’ dedi. Hazırbulan, bundan sonraki hedeflerinin lise, lisans ve yüksek lisans düzeyinde öğrenciler yanı sıra Kırşehir’de Ahiliğe ilgi duyan kişilere yönelik seminerler düzenlemek olduğunu belirtti.
Programda gençler daha sonra Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde bulunan eski eserleri, fütüvvetnameleri (Arapça ve Farsça dahil) inceleme fırsatı buldu. HABER MERKEZİ