Ahi kelimesi “kardeş” anlamına gelmektedir. Ahi Evran-ı Veli tarafından bize kazandırılan bu kelime ve “Ahilik Teşkilatı” Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan esnafı teşkilatlandırmak için kurulmuştur. Asıl amaç halkın sanat, ekonomi, ticaret gibi meslek alanlarında yetişmelerini sağlamaktır. Aynı zamanda insanı ahlâkî değer içinde yetiştirmek, bu teşkilatın temel gayesidir. Ahilik doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin harmanlanmış halidir.
Anadolu kapılarının açılması ile dalgalar halinde Hoca Ahmet Yesevi’nin talebelerinden Ahi Evran’ın Anadolu’ya gelmesinden kısa bir süre sonra Anadolu’yu Türk yurdu haline getirmek, şehirlerde yaşayan Rum ve Ermeni tacirleriyle rekabet edebilmek amacıyla ve Ahi teşkilâtı Anadolu'da kurulmuştur. Kırşehir, Ahiliğin doğduğu şehirdir. Selçuklunun çöküşünü hisseden alperenler, Ahiler, Kırşehir’de Hırla Gölü kenarında toplanarak Osmanlının temellerinin atılmasına karar alarak, aslen aslen merkeze bağlı İnanç Köylü olan Şehy Edebalı’yı Söğüt’e göndererek o kıvılcım ile İmparatorluk meşalesinin yanmasına vesile olan Ahi Evran’ı Veli ve arkadaşları şimdiki Ahi Meydanında Moğollara karşı savaşarak 93 yaşında şehit olmuştur. Allah rahmet eylesin. Mekânları cennet olsun. Ahilik 32 meslek kolu ile bir devlet politikasının adıdır. Osmanlı İmparatorluğu bu temeller üzerine kurulduğu için 624 yıl ayakta kalmayı başarmıştır ve bende şiirimle diyorum ki Ahiliğin kurulduğu Osmanlının temellerinin atıldığı kadim Kırşehir’de “Ahiliğe Hoş Geldiniz”
AHİLİĞE HOŞ GELDİNİZ
Ahi Evran’dır huyumuz,
Açık soframız, evimiz,
Misafirperver soyumuz,
Kırşehir’e hoş geldiniz.
Ahiliği kökleştiren,
Temelini bekleştiren,
Anadolu’yu Türkleştiren
Kırşehir’e hoş geldiniz.
Moğollara göğüs geren,
Kayılara destek veren,
Burada o üç Alperen,
Kırşehir’e hoş geldiniz.
Erenlerin derildiği,
Kararların verildiği,
Osmanlının kurulduğu,
Kırşehir’e hoş geldiniz.
Bilim meşalesi yakan,
Nice tabuları yıkan,
Buram buram tarih kokan,
Kırşehir’e hoş geldiniz.
Sanatkârın birleştiği,
Toparlanıp derleştiği,
Ahiliğin yerleştiği,
Kırşehir’e hoş geldiniz.
Ahiliğin eşiğine,
Medeniyet beşiğine,
Sizler nöbet keşiğine,
Kırşehir’e hoş geldiniz.
Teraziyi düz tutmaya,
Kaliteli mal satmaya,
Ahi helvası tatmaya,
Kırşehir’e hoş geldiniz.
Geleneği yaşatmaya,
Şed ile şal kuşatmaya,
Pabucu dama atmaya,
Kırşehir’e hoş geldiniz
Ahi Evran’ı görmeye,
Dergâhına post sermeye,
Ulu menzile ermeye,
Kırşehir’e hoş geldiniz.
İbrahim der, yan nârına,
Tehir etmeyin yarına,
Ahilerin diyarına,
Kırşehir’e hoş geldiniz.
“Ahiliğe Hoş Geldiniz” şiirini 2014 yılında Kırşehir Kent Konseyi tarafından 3 bin adet bastırmış ve halka dağıtmıştır. 50x75 ebatlarında çerçeveletilip tablo haline getirilmiş, Bakanlara ve zamanın başbakanına Kırşehir Belediyesine, Kırşehir Valiliğine, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül’e, Ahiliğin temsilcisi Mustafa Karagüllü’ye (Ahi Baba’ya) takdim edilmiştir.