Bazen birisi bir ışık açar ve tüm odayı aydınlatır. Ahiliğin basit bir ışıktan farkı o dönemde tüm Anadolu’yu etkileyebilecek bazı temel değerleri toplumun şah damarına kazımasıdır ve bu şekilde tüm Anadolu’yu aydınlatmasıdır. Toplumu düzene sokan, devletlerimizi uzun süre ayakta tutan, fırsatçılığı engelleyen ve paylaşmayı ön plana alan Ahiliğin temel değerleridir.
Anadolu, tarih boyunca farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zengin tarihe sahip topraklardır. Bu topraklarda yeşeren Ahilik kültürümüz, sadece bir esnaf ve sanatkâr örgütlenmesi değil, aynı zamanda toplumsal ahlakı, yardımlaşmayı-paylaşmayı ve ekonomik kalkınmayı destekleyen bir yaşam biçimidir. Kırşehir ise, Ahiliğin kalbinin attığı, Anadolu'ya yayıldığı ve en güçlü şekilde hissedildiği şehirdir.
Ahi Evran, 13. yüzyılda Anadolu'nun Kır Şehrinde insanlara yol göstermiş dürüstlük, dayanışma, sevgi ve hoşgörü gibi evrensel değerleri temel alan bir sistem inşa etmiştir. Ahi Evran, Anadolu Selçuklu Devleti'nin çöküş döneminin getirdiği zorluklara rağmen toplumsal düzeni korumak ve insanları bir arada tutmak için mücadele etmiştir. Ahi Evran’ın bu mücadelesi göstermektedir ki savaş sadece kılıç kalkanla olacak şey değildir.
Ahilik ilkeleri, günümüz ticaret ahlakıyla karşılaştırıldığında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Ahilikteki dürüstlük, kaliteli üretim, adil kazanç ve müşteri memnuniyeti gibi prensipler, günümüzün rekabetçi ve çıkar odaklı piyasa anlayışında giderek azalmaktadır. Oysaki Ahiliğin temel değerleri sadece ekonomik başarı için değil, aynı zamanda insan onuruna yakışır bir yaşam için de yol göstericidir. Selçuklu Devletimizin yıkılmasından sonra Osmanlı Devletimizin bu kadar uzun süre ayakta kalma sebeplerinden birisi ahlakı, hoşgörüyü ve insanlığı öne almasındandır.
Günümüzde öne çıkan ülkelerin çoğu kez benzer sistemleri kullandığı rahatlıkla görülebilir. Bu sistemler ile Ahilik Teşkilatı sistemi karşılaştırıldığında benzer yanlarının olduğu anlaşılacaktır zira sürdürülebilirliğin temel şartı dürüst ticaret ve kaliteli üretimdir. Ahilik anlayışı sadece para kazanmayı temel almaz, paranın nasıl kazanıldığı ve sistemin sürdürülebilirliğini de temel alır.
Yaygın yapılan bir hata eskisi gibi olmaya çalışmaktır. Eskisi gibi olmaya çalışmak veya eskiyi yeniden getirmeye çalışmak hususu birçok fikir akımı, siyasi görüş ve ticari sistem için defalarca kez denenmiştir ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Yapılacak şey Ahilik anlayışını, temel değerlerini korumak suretiyle modern yaşama uyarlamaktır ki bunu yapacak kişilerin değerli akademisyenlerimizle beraber ticaret erbabımızdır. Gerekli çalışmalar yapılıp proje oluşturulduktan sonra bunun için bir pilot bölge oluşturulmalıdır. Bu pilot bölgede gerekli denemeler yapılmalı ve sonra sonuçlarına göre uygulama yaygınlaştırılmalıdır.
Ahilik, geçmişin tozlu sayfalarında kalmış bir masal değil, aksine içinde barındırdığı evrensel değerlerle günümüzü ve geleceği aydınlatabilecek güçlü bir meşaledir. Bu meşaleyi elinde taşıyacak olan ise ülkemizin tüm gençleridir.