Ahi Evran Külliyesinde 36. Ahilik Haftası kapsamında açılışı gerçekleştirilen Ahilik Müzesi önündeki törende konuşan Bakan Bolat, “Ahi Evran-ı Veli’nin ve etrafındaki Ahilerin ortaya koyduğu düsturlar esnaflığın, kardeşliğin, dayanışmanın, üretimin, yatırımın, istihdamın bu zamana kadar ulaşmasını mümkün kıldı." dedi.

Koca çınar yaşama veda etti Koca çınar yaşama veda etti

Ahiliğin, Ahi Evran-ı Veli'nin coğrafyaya miras bıraktığı bir değerler bütünü, bir felsefe ve hayat rehberi olduğunu belirten Bakan Bolat, “Atalarımız 1071'de Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapılarını açıp Anadolu'yu yurt edindikten sonra esnaflıkla, ticaretle, ekonomiyle burada kök saldı. Anadolu'da ekonominin temelini de Ahi Evran ve Ahiler atmıştı. Ahi Evran-ı Veli'yi çok iyi anlamak lazım. Onun ve etrafındaki Ahilerin ortaya koyduğu düsturlar esnaflığın, kardeşliğin, dayanışmanın, üretimin, yatırımın, istihdamın bu zamana kadar ulaşmasını mümkün kıldı. O yüzden bize düşen görev de Ahi Evran ve arkadaşlarının bıraktığı bu güzel mirası bugüne kadar atalarımız nasıl taşıdıysa biz de bundan sonraki nesillere taşımakla sorumluyuz."

Anadolu'daki esnaflığın ve ticaretin bugüne nasıl ulaştığını gösteren bugün açılışı gerçekleştirilen Ahilik Müzesinin çok önemli olduğunu ifade eden Sayın Bakanımız, müzenin Türkiye'de ve Anadolu coğrafyasında ekonominin nasıl bugünlere ulaştığını bir zaman tüneli içerisinde ortaya koyduğuna dikkat çekerek "Ahi Evran'ın bulunduğu bu coğrafyada, Kırşehir'de çok önemli yatırımlar yaparak bu 55 bin metrekarelik külliyeyle Ahi Evran ve düsturunun gelecek nesillere de taşınmasını mümkün kıldık. Bu anlamda çok güzel bir söz var 'Er O’dur ki dünyaya koya bir eser, esersiz kişinin yerinde yeller eser'. O yüzden bu eserler bugünü geleceğe taşıyacaktır, ölümsüzleştirecektir ve kıyamete kadar inşallah var olmasını sağlayacaktır. Bakanlığımız müşahitliğinde çalışmalarına başlanan müzenin vücut bulmasında destekleri ve talimatları için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Müzenin Kırşehir’e kazandırılmasında emeği geçen Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna da teşekkür ediyorum. Ahilik Müzemiz bünyesinde Kırşehir'imize kazandırılmış olan 32 mesleğin piri Ahi Evran-ı Veli ve diğer Türk büyüklerine, Ahilere, şehitlerimize ve gazilerimize bu vesileyle Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Onların yaptıklarını, öğretilerini, düsturlarını bugüne ulaştıran atalarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bundan sonraki nesillere, bunları taşıyacak olan bizlere de önemli görevler düştüğünü belirtmek istiyorum. Bu müzenin Kırşehir'e ve tüm milletimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

Vali H. Mete Buhara da Müze hakkında bilgiler verdiği konuşmasında, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile temelleri atılan Kırşehir Ahi Külliyesi Projesi kapsamında yapılan Ahilik Müzemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Geçmişle gelecek ve günümüz arasında köprü olacak olan müzemiz, ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkaracak. Ahilik teşkilatı nedir, daha iyi nasıl anlaşılır, günümüze kadar nasıl gelmiş, bunları bu müzede göreceğiz. Müzede adeta bir zaman tüneline gireceğiz. Sayın Bakanımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından müzeye eser kazandıranlara plaket takdim eden Bakan Bolat, açılış kurdelesinin de kesilmesinden sonra Vali Buhara ve beraberindekilerle birlikte müzeyi ziyaret etti. Vali Buhara, Bakan Bolat'a Müzeyi tanıtarak bilgi verdi.  HABER MERKEZİ

Kırşehir haberlerini, Kırşehir'den güncel son dakika gelişmelerini vermeye devam ediyoruz...

Muhabir: Haber Merkezi