Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Müzeler Müdürlüğü tarafından Örnektepe, İmrahor Caddesi No 7, Beyoğlu adresinde organize edilen Minyatür Türkiye Park’taki (Miniatürk) Ahi Evran Camii ve Türbesi’nin açılışına Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz ve TSO Başkanı Mustafa Yılmaz ile katılarak bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Ekicioğlu, konuşmasında şunları ifade etti:
“Bugün burada özellikle İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanımıza Teşekkür ediyorum bizi Kırşehir’de de yalnız bırakmıyor; Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza ve değerli Kırşehirlilere, İstanbul Kültür A.Ş. Müzeler Müdürlüğü’nün değerli ekibine ve özellikle Ahi Babamızın mirası olan İsmet ablamıza teşekkür ediyorum. Sizleri bizlerle burada buluşturduğunuz için ayrıca teşekkür ediyorum.
Bilindiği gibi, Loncalık teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli, bundan yaklaşık 800 yıl önce Anadolu’ya Horasan erenlerinin merkezi olan Kırşehir’e gelip yerleşen, Türkiye’nin dört bir yanında bu teşkilatı yayan ve Balkanlara kadar ulaştıran; Kırşehir’de hayatını noktaladığı yerde Türbesi bulunan Pirimiz. Türbenin içinde de Camii bölümü bulunmakta.
TOBB, TESKOM’un yaklaşık 13 yıl önce başlattığı Müzenin geçtiğimiz günlerde de açılışını yaptık. Kırşehir Belediyesi’nin bizden önceki yönetimin başlattığı projenin içini biz de doldurduk. Müze oluşumunda katkı sunan TOBB’a ve TESKOM’a teşekkür ediyoruz. Önemli katkılar sundular hem bina yapımında hem de Müzenin içinin donatılmasına kadar. Bu noktada Rıfat beyin, Bendevi beyin Abdulkadir beyin çok büyük katkıları var, tamamen finansörler onlardı ve Kırşehir’e böyle bir eser kazandırdıkları için kendilerine teşekkür ediyoruz.
Sanayinin ve ticaretin, esnaflığın ve zanaatkârların oluşumunda Ahilik önemli bir yer teşkil etmektedir. Ahi Evran-ı Veli sadece bir zanaatkâr değildi, halkın önderiydi; Moğolların Anadolu’yu işgal ettiğinde halkı örgütleyerek Moğollara karşı savaş vermiş bir liderdi Ahi Evran. Çünkü bu ülke bu toprakların işgaline karşı hiçbir zaman duyarsız ve sessiz kalmadı. Halkı örgütledi ve Malya Ovası’nda Moğollar tarafından katledildi ve mezarı da Türbenin içerisinde, orada Kırşehir’de defnedildi.
Eşi Fatma Bacı Dünyadaki ilk kadın örgütlenmesini Bacıyan-ı Rum Teşkilatını kuran kadındır. Anadolu toprakları öyle bir coğrafya ki aslında dünyaya örnek olacak Lonca teşkilatı ve kadın örgütlenmesiyle birlikte yaklaşık 800 yıl önce çok önemli görevler üstlendi. Biz de bu kültür ve tarih kentinin temsilcileriyiz. Sağolsun Mustafa Karagüllü abimiz hayatını ve ömrünü Ahilik teşkilatının gelişmesi için bütün servetini harcadı; bütün hayatını buraya verdi. İsmet ablam ile evlendi ve İsmet ablamız da yaşamını Kırşehir ‘e taşıdı. İstanbul’un yerlisidir kendisi ama Kırşehir’de Ahiliğin hoşgörünün, incinsen de incitmeyen kültürün temsilcisi olan Kırşehir’de Mustafa abiyi kaybedinceye kadar beraber yaşadılar.
İsmet ablamızın Kırşehir’deki gönlümüzde farklı bir yeri var çünkü Kırşehir onu sevdi o da Kırşehir’i sevdi. Aslında sevilen tek kardeşlik paylaşma ve dayanışmadır o da Ahilikte vardır; Ahilik kültüründe vardır. O da, İsmet ablamız da Ahilik kültürüyle İstanbul dan gelip benimsediği için ve bu kültür yayılması için önemli katkılar sunduğu için kendisine teşekkür ediyoruz.
Anadolu topraklarında Fatma bacının kurduğu Bacıyan-ı Rum Teşkilatı çok önemlidir. Moğollar esir alıp da Fatma Bacıyı Kayseri’ye hapis ettiklerinde Anadolu’dan Moğollar çekildiğinde cezaevinden çıktığında Fatma Bacı geldi ve Kadıncı Anayı kurdu Hacıbektaş’ta. Kadıncık Ana’da dayanışma, yardımlaşma üretme kültürü beraber üretme ve kardeşçe paylaşma kültürünü yaşattılar. Bu da bizim için önemli bir kültürdür.
Hepinizin bildiği gibi geçen hafta Ahilik Haftasını kutladık. Türkiye’nin dört bir yanından oda başkanlarımız geldi teşekkür ediyoruz kendilerine. Hemen ardından da Pazartesi günü, Türkiye’de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müzik alanında dahil olan ilk ve tek şehir olan Kırşehir’de büyük ozanımız Neşet Ertaş’ı andık.
Türkiye’de kültür merkezi olan Kırşehir Cacabey ile Âşık Paşa ile Hacı Bektaş-ı Veli ile Ahi Evran ile Ahmed-i Gülşehri ile hep birlikte kültürümüzün çeşitliliğini ve gücünü yansıtır. Çünkü biz birlikte güçlüyüz. Bu kültür zenginliğimizi hep paylaşarak, dostça hep birlikte gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız. Gelecek kuşaklara iyi bir miras bırakmak zorundayız. Farlı dünya görüşlerimiz olabilir, farklı siyasi görüşlerimiz olabilir ama bizim birlikteliğimiz ve ana hedefimiz Kırşehir ve Ahilikse hep birlikte bu dayanışma içerisinde olacağız ve olmaya da devam edeceğiz.
Burada Miniatürk’te daha önce Âşıkpaşanın minyatürü vardı daha küçüktü. Şimdi Ahi Camii yanına konunca burası hem Miniatürk’e hem İstanbul’a yakıştı hem de Kırşehir’i onore etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye başkanımız Ekrem Bey ve İBB Kültür A.Ş. Müzeler Müdürlüğü’ne; özellikle Ayşe (Çağlayan) Hanıma bu konuda bize çok katkılar sundukları için çok teşekkür ediyorum. Ayşe hanıma Kahraman Mucurlu diyorum ve kendisine katkıları için çok teşekkür ediyorum. Bizim için İstanbul’da yaşayan Kırşehirlilerin her biri ayrı bir değerdir.
Çünkü neden; biz Ahilik kültürünün felsefesinin temsilcileri dünyanın dört bir yanına yayılmış hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz. Bizleri burada yalnız bırakmadılar; Kırşehir’i yalnız bırakmadınız. Aslında Ahi Evran-ı yalnız bırakmadınız, geçmişimizi kültürümüzü yalnız bırakmadınız. Bundan dolayı hepinize teşekkür ediyor, iyi ki varsınız diyorum.
Ahi Evran’ın Türbesinin Miniatürk’te yer alması bizim için; Kırşehir’in tanıtımı için çok önemlidir. Herkesin emeğine sağlık diyerek teşekkür ediyorum.” (HABER MERKEZİ)