Ankara’ya defnedilecek Ankara’ya defnedilecek

           23 Nisan 1920’de kurulmuş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk olarak Ağnam Resmi Kanunu’nu kabul etmiştir. Ağnam Resmi, küçükbaş hayvanlardan alınan vergiye denmektedir.

          Aslında bu vergi Osmanlı Devleti’nde hatta önceki Türk devletlerinde de görülmüş ve muhtelif değişikliklere tabi tutularak yeni kurulacak devlete aktarılmıştır. Meclis’in yeni kurulduğu sırada Anadolu’da bu kanunun miktarının artırılacağı söylentileri çıkınca Kırşehir Mebusu Müfid Bey bu konuyla ilgili söylentilerin derhal açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etmiş, buna karşılık Erzurum mebusu Celaleddin Arif, daha önceden 8 misli teklif edilen bu verginin eskiden olduğu gibi 4 misli olarak talep edilmesi takririni Meclise sunmuştur.
Bu takrir 24 Nisan 1920 tarihli oturumunda oy çokluğuyla kabul edilerek, 7 Şubat 1921 tarihli ve 1 sayılı Ceride-i Resmiye’de yayınlanmıştır
Ağnam Resmi Vergisi Neden Alınır?
       Osmanlı Döneminde özellikle küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Konar Göçer Yörükleri etkileyen bu vergi her bahar döneminde alınmıştır. Yeni dünyaya gelen kuzu ve oğlakların sayısına göre alınan ağnam vergisinin hesabında yeni yavrulayan hayvanlar yavrularıyla birlikte tek olarak sayılırdı. Önceleri üç hayvan için bir akçe olarak alınan vergi Osmanlı Devletinin son dönemlerinde iki hayvan için bir akçe olarak alınmıştır.
Ağnam vergisi ne zaman kaldırıldı?
         Ağnam vergisi günümüzde uygulaması olmayan bir vergi türüdür. Şehirleşmenin ve sanayileşmenin artışıyla bu verginin devlet bütçesine etkisi azalmış ve 1962 Yılında tamamen kaldırılmıştır. ( HABER MERKEZİ)

Kırşehir haberlerini, Kırşehir'den güncel son dakika gelişmelerini vermeye devam ediyoruz...

Muhabir: Haber Merkezi