Son yıllarda oldukça yaygın diş tedavi uygulamalarından birinin implant tedavisi olduğunu belirten Dr. Şeyda Bölükbaşı , implant tedavisinde yaş sınırının olmadığını kaydetti. Diş ve diş eti sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve günümüzde yükselen sağlık sorunları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle implant tedavisi, diş kaybı sorunlarını çözme noktasında ön plana çıkmaktadır. Ancak implant tedavisi ve sonrasında kişiye düşen ağız bakımı görevi hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz?
İmplantlar ve Alerjik Reaksiyonlar
Titanyum, insan vücudu tarafından reddedilmeyen bir yapıdadır ve bu sebeple implantlar alerjik bir reaksiyona sebep olmaz. Bugüne kadar bildirilmiş bir alerji vakası da bulunmamaktadır.
"Titanyum, alerjik reaksiyon riskini minimuma indirir ve böylece implant uygulaması güvenli bir tedavi yöntemi olur."
İmplant yapılmaması gereken durumlar
Dr. Şeyda Bölükbaşı, sağlam dişlerin ya da az çürümüş dişlerin çekilerek yerine implant yapılmasını sağlıklı bulmadığını belirtmektedir. Bu süreç, doğru analiz ve değerlendirmeler sonucu hekim ve hasta işbirliği ile belirlenmelidir.
İmplant tedavisi ve sonrasında ağız bakımı, edinilen bilgiler ve dikkat edilmesi gerekenler ışığında, ağız sağlığımızı uzun yıllar korumamıza yardımcı olacak önemli bir konudur. Özellikle bireylerin tedavi süreçleri ve sonrasındaki yaşamları üzerine büyük etkileri olan bu konu, daha geniş kitleler tarafından bilinmelidir.
İmplant uygulaması ve kemiğin korunması
İmplantlar sadece eksik dişin yerine değil, aynı zamanda çekim sonrası oluşabilecek kemik kaybını da önler. Diş çekimi sonrasında hemen bir implant uygulaması yapılması, hem kemiğin korunmasını sağlar hem de estetik anlamda daha başarılı sonuçlar elde edilmesine olanak tanır. İmplantın bir diğer avantajı ise bitişik dişlere herhangi bir işlem yapılmamasıdır.
İmplantın yan etkileri ve başarı oranı
İmplant tedavisi oldukça yüksek başarı oranlarına sahiptir ve %97 gibi etkileyici bir başarı oranıyla ön plana çıkmaktadır. Fakat burada önemli olan, uygulamanın başarısız olmaması için, hekimin tecrübesi ve kullanılan implantların kalitesidir. Eğer bir hekim tarafından yanlış yapılmışsa veya kalitesiz malzemeler kullanılmışsa, bu tedavinin başarısız olması kaçınılmazdır.