MTA'nın yayımladığı haritaya göre Türkiye'de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. Türkiye’nin Kırşehir’inde bulunduğu 81 ilinden 45 ilde 485 diri fay hattı var.
Gözler 45 ilin içerisinde Kırşehir’in olup olmadığı…
Kahramanmaraş depreminin ardından ise MTA diri fay hattı sorgulama süreci başladı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü MTA diri fay haritası üzerinden deprem riski olan iller ve ilçeler kontrol ediliyor. Türkiye'de doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı üzerinde
110 ilçe bulunuyor.
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa,
Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, ,
Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl,
Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
Deprem Riski Az Olan İllerimiz
Türkiye’nin deprem riski olan illeri belirlenirken iller beş farklı kategoride sınıflandırılıyor. Bu anlamda dördüncü ve beşinci kategorideki illerin deprem riski düşük olarak nitelendiriliyor. Türkiye’de dördüncü ve beşinci grupta yer alıp deprem riski düşük olan şehirlerimiz ise şunlar: Karaman, Kırklareli, Nevşehir, Aksaray, Konya, Edirne, Ankara, Niğde, Sinop, Giresun, Rize, Artvin, Trabzon ve Adana.
Deprem riski az olarak nitelendirilen illerin, diğer illere nispeten daha güvende olduğunu ifade etmek mümkün ama özellikle Türkiye gibi deprem bölgelerinde hangi şehirde olursa olsun depremlere karşı önlem alma konusunda erken hareket etmekte yarar var.
DİRİ FAY NEDİR?
Diri fay ya da aktif fay adıyla bilinen 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek hatların bu ismi almalarının sebebi tarihsel dönemde deprem yaşamış faylar olmalarından kaynaklanır.
Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılır.
Fayların dirilikleri tarihsel geçmişleriyle birlikte tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir.
Diri Fay Haritaları, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve deprem zararlarının azaltılmasında gerekli bilgi altyapısının temelini oluşturur. (FAHRETTİN TOKER)