Ülkemize kış yavaş geliyor. Bu anlamda vatandaşlar kışlık yiyeceklerini temin etmenin çabasına düştü. Kışlık yiyecekler arasında vazgeçilmez olan pekmez şu günlerde en çok rağbet gören ürünler arasında. Hastalıklara karşı en önemli doğal yöntem olarak görülen pekmez talebine Nevşehir, Kırşehir ve Aksaray illerinde yetişilmiyor. Esnaflar bu yörelere ait hakiki pekmez alımı yapmak için zorlandıklarını belirtiyor.
Bu anlamda yörelerin daha çok üretim yapması gerektiği söyleyen aktarlar, “Pekmez hiçbir katkı maddesi içermeyen nefis bir lezzettir. Bu anlamda birçok hastalığa karşı da bir nevi şifa deposu diyebiliriz. Kansızlığa, demir eksikliğine, bağırsak tembelliğine çok iyi gelir. Kış mevsiminde de en çok tahin ile karıştırılarak yenilmesi tercih ediliyor.
Kış mevsimine adım adım yaklaştığımız şu günlerde de en çok satan ürünler arasında yöresel pekmezler geliyor. İnsanlar daha çok Nevşehir başta olmak üzere Kırşehir ve Aksaray pekmezlerini daha çok tercih ediyor. Çünkü buralarda yetişen üzümlerin şıra oranları diğer illerde kine göre yüksek olduğu için lezzet olarak ta çok farklı.
Pekmez taleplerine yetişemiyoruz. İnsanlar yöresel pekmez istiyorlar. Başka şehirlerden gelen pekmezler tercih edilmiyor. Bunun için ise bu yörelerde ki üreticilerin daha çok üretim yapması gerekiyor.” dediler.