Gündem

2 BÜYÜK AŞİRET KASABASI: KARAHIDIR

Gazetemizin bugünkü köylerimiz tarihindeki durağımız Kırşehir’in Karahıdır Kasabası. Karahıdır Kasabası aşiret birleşmesinden oluştuğunu biliyor muydunuz?

Gelin hep birlikte Karahıdır Kasabası’nın tarihine göz atalım…

Şehrin kuzeyinde ve şehir merkezinde 27 kilometre uzaklıkta olan karahıdır Kasabası Ankara Kırşehir Kayseri asfaltında 5 kilometredir. Kasaba şehir merkezine yakın olması nedeniyle Kırşehir'in özelliklerini taşımaktadır. Kasabanın doğusunda çoğun ve taburoğlu Çiftliği, kuzeyinde ise Yeşiloba buzluk Dağı ve Alişar köyü bulunmaktadır.

Küçük Tepelerle arazileri eğgebeli durum taşır. Yayla durumunda olmasına rağmen öyle yüksek dağlara çok rastlanmaz. Kasabanın kuzeyinde Kırşehir'in en yüksek dağları arasında yer alan buzluk Dağı Karahıdır kasabası'nın Yeşiloba,Tatarilyaz Yayla, Alişar köylerinin arazileri arasında yer almaktadır. Ortak mera olarak üç köy dağ eteklerinden yararlanmaktadır. Buzluk dağının yüksekliği 1600 metredir.

Eskiden Kasabanın ormanlarla çevrili olduğu söylenmektedir. fakat günümüzde Bozkır bir görünüm sergilemektedir. 1998 yılında devlet tarafından Kasabanın batısında ki Tepelere çam ağacı dikilmiş ve korunmaktadır. Sulak bölgelerde Söğüt, Kavak, elma, kayısı ve Esmalara rastlanmaktadır.

Karahıdır kasabası Iki büyük aşiretin birleşmesi ile oluşmuştur. Kasabasının nüfusu daha sonra başka aşiretlerin gelmesiyle artmıştır. Bu aşiretlerden birincisi Karaca kurtlar ikincisi ise alcılardır. Hayvancılıkla uğraşan Karaca kurtlar adını bugün Diyarbakır sınırları içerisinde yer alan Karacadağ'dan almıştır. Karaca kurt'lar yazın bu bölgelere hayvanlarını otlatmak için getirir kışın ise Adana bölgesinde inerlermiş. Karaca dağının tepesinden ovaya indiklerinden oradaki diğer aşiretler kurt gibi dağdan iniyorlar demişler. Bu olayın ardından onlara Karaca kurt denmiş.

Osmanlının göçebe yaşayan bu halkı yerleşik düzene geçirmek için baskı yapması sebebiyle Buzluk dağı'nın batısında bulunan bezirhane bölgesine yerleşmişlerdir. Bunlar üç kardeştiler Akça koca, Yağmur Ağa ve hıdır ağa. Aşiretin bir kısmı akçaağıla ve mucur'un Hasanlar köyüne gitmişlerdir. Yağmur Ağa ile Hıdır ağanın ayrılması, Karaca kurt' lar iyice çoğalır zayıf zamanında Osmanlı'nın başına bela olur diye Osmanlı'nın zorlamasıyla olmuştur. Kardeşlerin bir kısmı yağmurlu'ya bir kısmı da Karahıdır'a yerleşmişlerdir.

Kasabanın oluşmasını sağlayan İkinci büyük aşiret Alcılar şimdiki baraj bölgesinde yaşamış tarımla uğraşırlarmış. Karaca kurtlara tarım ürünleri satıp karşılığında hayvansal ürün alırlarmış. Şimdiki yerlerine geçmeleri 93 Osmanlı Rus Savaşından sonra olmuştur. Yerleşik hayata geçmeleri kolay olmamıştır.

Kasabanın kuzeyinde buzluk dağı eteklerinde bu tarihlerden kalma bir Türk köyünün bulunduğu doğu, batı ve güneyinde bulunan mezarlıklardan anlaşılmaktadır. Mezarlıkları geniş taşları Kaba, eni 75 cm boyu 2 m'yi aşkındır. Türk köyünün kalıntılarından birisi de buzluk Dağı'ndaki mağaradır. Mağara evrimsel bir durum andırır. Taban kısmında insan ve at ayak izlerine benzeyen figürler bulunmaktadır. Eski dönemlerde buranın gözetleme amaçlı kullanıldığı sanılmaktadır.

FAHRETTİN TOKER